Tatranská galéria predstaví tvorbu Ferdinanda Katonu v Budapešti

01.03.2006 Poprad

Poprad 1. marca (TASR) - Tatranská galéria v Poprade pripravila k 140. výročiu narodenia Ferdinanda Katonu (1864-1932) rozsiahly projekt venovaný životu a tv...
Poprad 1. marca (TASR) - Tatranská galéria v Poprade pripravila k 140. výročiu narodenia Ferdinanda Katonu (1864-1932) rozsiahly projekt venovaný životu a tvorbe tohto významného maliara. Po reprezentatívnych výstavách v štyroch galériach na Slovensku (Kežmarok, Prešov, Martin a Lučenec) zavŕši projekt komornejšia prezentácia Katonových diel v Slovenskom inštitúte v Budapešti. Potrvá od 2. do 30. marca.

Súčasťou vernisáže bude prezentácia mesta Poprad, jeho kultúrnych aktivít a rekreačnošportových možností. Riaditeľka Tatranskej galérie a kurátorka výstavy Anna Ondrušeková pred odchodom do Budapešti zdôraznila, že dejiny Spiša z prelomu 19. a 20. storočia sú úzko späté s menom F. Katonu (vlastným menom F. Kleinberger), rodáka zo Spišskej Starej Vsi.
Napriek židovskému pôvodu a neradostnému detstvu sa dostal do povedomia verejnosti vo vtedajšom hornouhorskom výtvarnom umení konca 19. a prvej polovice 20. storočia. Zdokonaľoval sa v Budapešti i Paríži, podnikal cesty do Holandska i Anglicka. V roku 1894 sa vrátil na Spiš, do Strážok pri Kežmarku, kde sa začal venovať krajinomaľbe pod vedením Mednyanszkého.
Aby sa vymanil spod silného vplyvu svojho učiteľa, presťahoval sa v roku 1899 natrvalo do Budapešti, kde získal štipendium na cestu do Anglicka, Belgicka a Holandska. Stal sa členom Spolku szolnockých umelcov, čím sa dostal do priameho kontaktu so stredoeurópskou formou impresionizmu - luminizmom. Intenzívne maľoval nížinu, okolie Balatonu a Szolnoku, na Slovensko však nezabudol a neustále sa sem vracal s myšlienkou založiť vlastné múzeum v Kežmarku.
Svoj sen neuskutočnil. Umrel 1. augusta 1932 v Budapešti a jeho pozostalosť sa dostala do rúk mnohých dedičov a príbuzných z Ameriky.
 

Vyberte región

mark